Cursus: Adventure based coaching.

Adventure based coaching 

is een begeleidingsvorm die zich richt op deelnemers uit (ortho)pedagogische setting: groepen waarbij het sociale leren niet vanzelf gaat.De coach brengt de deelnemers, gepland en gedoceerd, in avontuurlijke activiteiten. Deze activiteit laat de deelnemer iets ervaren. Door stil te staan bij deze ervaring en door te reflecteren op die ervaring ontdekt de deelnemer patronen. Hij/Zij wordt gevraagd deze patronen te duiden: "wat betekent dit voor jou? En wat zegt dit over jou?" Met deze nieuwe kennis gaat de deelnemer de volgende opdracht in. De cyclus herhaalt zich. Op deze manier ontstaan er nieuwe ervaringsinzichten die hij in zijn verdere leven kan gebruiken.

Deze manier van werken is ook uitstekend geschikt voor jongens in de bovenbouw van het basisonderwijs. (sociaal)leren op een manier die bij jongens past. Wordt jij de jongenscoach van jouw school?

Cursus inhoud:

In de cursus Adventure based coachen verzamel je de tools om met deze vorm van begeleiding aan de slag te gaan. Je leert de juiste voorwaarden te scheppen om ervaringsleren plaats te laten vinden. Bovendien ontwikkel jij je tot een uitstekend observator die de deelnemers tot nieuwe inzichten kan brengen. 

De cursus bestaat uit een praktisch en theoretisch deel. In het theoretisch deel worden de onderliggende principes van ervaringsleren en adventure based coaching uitgelegd. Daarnaast krijg je inzicht in interactiemodellen. 

In de praktijk ga je ervaren wat adventure based werken met je zelf doet. Verder krijgen je als deelnemer inzicht in het kiezen, aanbieden, evalueren en reflecteren van de activiteiten. Je ontwikkelt zelf opdrachten voor je medecursisten die je in de laatste bijeenkomsten zelf in praktijk brengt.

Cursus data. (2017)

Module 1: woensdag 4 en donderdag 5 Oktober.
Lokatie: Natuurkampeerterein Boxbergen (Wesepe)

Module 2: woensdag 8 en donderdag 9 november.
Lokatie: The Ranch (Kootwijkerbroek)

Module 3: woensdag 29 en donderdag 30 november.
Lokatie: The Ranch + Klimbos 

Module 4: woensdag 17 en Donderdag 18 Januari
Lokatie: The Ranch (Kootwijkerbroek)

Investering:
1800,00
Prijs is ex BTW

Voor scholen en hulpverlening onderzoeken wij de mogelijkheid tot BTW vrijstelling.

Inclusief: 

studieboek Ervaringsleren
Reader Adventure based Coaching
Schrijfwaren
Gebruik van Outdoor materiaal
Catering. De cursus bestaat uit 4 modules van 2 dagen. 

Module 1:  ga je zelf ervaren wat adventure based coaching en ervaringsleren is.

Module 2:  zelf ervaren, observatie en theoretische onderbouwing van uit ervaringsleren en adventure therapy 

Module 3:  zelf ervaren en ontvangen van bouwstenen voor het ontwerpen van ervaringsleer opdrachten.

Module 4:  zelfstandig ontwerpen en uitvoeren van ervaringsgerichte opdracht. Inclusief feedback ronde.  

We besteden aandacht aan de borging en integratie van adventure based begeleiden in het zorgprogramma van de school of instelling waarop je werkzaam bent. 

We werken met kleine groepen maximaal 12 personen.
De cursus gaat alleen van start als er voldoende deelnemers zijn.

Toetsing bestaat uit een theorie en praktijkdeel.
Deelnemers die de cursus met goed gevolg afsluiten ontvangen het certificaat Adventure based Coach. 

Opleidingsdocenten

2705e3a10afd4adeb6745d1de3986d9a

C.M.Kortlever (Cock)

Ik ben docent Rebound op de JFSG. Vanuit mijn werk heb ik een opleiding ervaringsleren gedaan. Ik heb ervaren dat ervaringsleren een uitstekend middel kan zijn om (groepen) mensen stappen te laten zetten in hun ontwikkeling. Ik werk 25 jaar in het voortgezetonderwijs waarvan meer dan 10 jaar op de Rebound afdeling waar ik ervaringsleren inzet bij leerlingen met gedragsproblemen. 
Ik ben 52 jaar.

Karel Post (1).JPG

K.J.Post (Karel)

Na jaren in het voortgezet onderwijs gewerkt te hebben heb ik de overstap gemaakt naar de hulpverlening. Als senior psychomotorisch therapeut werk ik als één van de eersten in Nederland uitgebreid met adventure therapy en adventure based coaching. Na 15 jaar praktijk ervaring in Adventure based werken wil ik mijn kennis graag delen. 

Ik zie er naar uit om ook jou de technieken van ervaringsleren bij te brengen.